Donateursavond 12 december 2018

Tijdens de avond werd een vrijwel geheel nieuw bestuur voorgesteld aan de donateurs.
Voorzitter Nel Viersen heeft op 1 april de voorzittershamer overgenomen van Bonnes Venema en recenter traden ook Marc à Campo, Herman Krans (secretaris) en Maarten van Oostveen (penningmeester) toe tot het bestuur. Wouter Hooijmans en Marieke Schriks zijn daarmee de langstzittende bestuursleden.

‘Meer dan steen alleen’
Voorzitter Nel Viersen vertelde tijdens de opening over de toekomstige koers van het Wijnhuisfonds. De toekomstvisie van het Wijnhuisfonds draagt de werktitel Meer dan steen alleen. ‘Tegenwoordig kijken we verder dan alleen onze eigen monumenten. De omgeving, de functie en interesse van het publiek zijn ook belangrijk.
Nederland verandert snel en de erfgoedsector verandert mee. Het Wijnhuisfonds heeft een relevante positie in de binnenstad van Zutphen. Die positie brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Wij moeten ervoor zorgen dat onze panden toekomstbestendig zijn. Dat is een grote opgave die verder gaat dan isoleren en energie besparen. Daarmee zijn we overigens al een aantal jaren geleden gestart.  Dat Bolwerck en de Proosdij hebben al geen gasaansluiting meer en op Het Oude Bornhof is in de afgelopen jaren gefaseerd dubbele beglazing aangebracht.’

Collectief proces
Maar er zijn volgens Viersen ook processen die het Wijnhuisfonds niet in haar eentje kan oplossen. ‘Denk aan de vraag: ‘Waar stoken we op als het gas ophoudt?’ Zonnepanelen op ieder monument en een warmtepomp in de achtertuin is geen optie. Dit is een collectief probleem dat vraag om collectieve oplossingen, samen met
gemeente, provincie en andere eigenaren. Wij voelen ons verantwoordelijk en nemen hierin een actieve rol.’

Oude Bornhof en De Bleek
Na de opening door mevrouw Nel Viersen werd de avond voortgezet met verhalen over Het Oude Bornhof in periode 1962 -1968. Erik Paol gaf een inleiding over de situatie in Nederlands-Indië vanaf 1945 en de reden waarom veel Indonesische Nederlanders in diverse uitstromen vertrokken naar Nederland. Een deel van deze repatrianten en  spijtoptanten verbleven in de periode 1962-1968 tijdelijk op het Oude Bornhof. Sjaan van den Broeke en Sylvia de Haan-Schoonheyt, beide oud-bewoners van het Oude Bornhof, werden aansluitend geïnterviewd over de periode dat zij er als kind woonden.
Na de pauze vertelde erfgoedadviseur Korneel Aschman over de rijke historie van de Bleek, dat grotendeels eigendom is van het Wijnhuisfonds. Hij vertelde over de verschillende manieren waarop de Bleek door de eeuwen heen is gebruikt. Zijn presentatie gaf een interessant inkijkje gaf in de historie van dit groene plekje in Zutphen. De Bleek en omgeving zijn zowel op lokaal als nationaal niveau een historisch zeldzaam en waardevol ensemble.
De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.