Nominatie voor de Paltsprijs

Wie deed de beste restauratie in de gemeente Zutphen?

Dit jaar wordt opnieuw de Paltsprijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor particulieren en bedrijven in Zutphen, die hun pand of locatie zodanig hebben gerestaureerd dat er sprake is van versterking van de (historische) beeldkwaliteit. Welk pand nomineer jij?

De Paltsprijs is een stimuleringsprijs van het Wijnhuisfonds. Met de uitreiking wil de stichting bijdragen aan het behoud en herstel van het gebouwde culturele erfgoed van Zutphen. De winnaar wordt bekend gemaakt rondom Open Monumentendag.

De Paltsprijs bestaat uit een oorkonde, een schildje voor aan de gevel en een aanmoediging van
€ 1.000,- voor de winnaar. De nummer twee ontvangt € 500,- en de derde plaats is goed voor € 250,-. De winnaar van de Palts Publiekprijs wint een aanmoediging van € 500,-.

Wie kan meedoen?

Alle cultuurhistorisch waardevolle panden en objecten in de gehele gemeente Zutphen, die zijn gerestaureerd én opgeleverd tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2024, kunnen meedingen. Dat geldt voor bedrijfs- en woonpanden, locaties (bijv. tuinen en parken) en objecten in de openbare ruimte. Een monumentenstatus is niet nodig, maar het moet wel gaan om een bijzonder gebouw. Kern is dat de restauratie en aanpak de cultuurhistorische kwaliteit van historisch Zutphen versterkt. Reguliere onderhoudswerkzaamheden komen dus niet in aanmerking.

Nomineren verlengd tot 15 juli

De tijd om te nomineren is verlengd, en kan tot 15 juli via het formulier onder deze pagina.

Vanaf 16 juli worden de nominaties bekeken om te zien of ze voldoen aan de gestelde criteria. We hopen op minimaal 10 aanmeldingen, waaruit vervolgens door een deskundig team een shortlist van 5 restauraties wordt gedestilleerd. Vervolgens wordt de shortlist bezocht en vergt de vakkundige jury het eindoordeel.

Palts Publieksprijs

Er is ook een Publieksprijs. Hiervoor komen álle genomineerden in aanmerking. Hiervoor is het vanaf 1 augustus mogelijk om je stem uit te brengen via onze website.

    Welk pand of object wil jij nomineren voor de Paltsprijs 2024?

    Contactgegevens eigenaar