Paltsprijsverkiezing 2019

Deze stimuleringsprijs is bedoeld voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie op cultuurhistorisch verantwoorde wijze hebben opgeknapt. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Open Monumentendagen. Behalve de winnaar van de Paltsprijs, die gekozen wordt door een deskundige jury, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. De Paltsprijs bestaat uit een oorkonde, een schildje dat aan de gevel kan worden bevestigd en een aanmoediging van € 500,-.
Met de uitreiking van Paltsprijs wil het bestuur van de Stichting Wijnhuisfonds bijdragen aan het behoud en herstel van het gebouwde culturele erfgoed van Zutphen.

Winnaar Paltsprijs 2019

Zondag 15 september 2019 is de winnaar bekend gemaakt van de tweejaarlijks Paltsprijsverkiezing.
Er waren twee panden Paltsprijswaardig bevonden, Deventerweg 73 en Kuiperstraat 29.
De jury vond het mooi om te merken dat beide kandidaten moed putten uit de ‘cadeaus’ die hun huizen hun gaven, of die zij aan hun huis teruggaven. Een gave parketvloer die tevoorschijn kwam onder lelijke vloerbedekking, een ontbrekende kastdeur die gereconstrueerd kon worden naar het voorbeeld van de kastdeur die nog wel aanwezig was. Beide projecten vroegen om oog voor detail én voor het grote plaatje. Doorslaggevend voor het eindoordeel van de jury was het effect dat de inspanningen van de eigenaren hadden voor het pand. Van de twee panden is er een die herboren uit het proces tevoorschijn is gekomen. De zwaan die een lelijk eendje was geworden heeft haar grandeur teruggekregen.
Daarmee werd de Deventerweg 73 tot winnaar uitgeroepen.
De familie König ontving uit handen van wethouder en juryvoorzitter Mathijs ten Broeke het gevelschildje, de oorkonde en de bloemen. Tevens ontvangt de winnaar € 500,- als aanmoedigingsprijs.
 

Winnaar Publieksprijs 2019

Van 15 augustus tot 15 september is er massaal gestemd op de genomineerden voor de Publieksprijs 2019. In totaal zijn er 1109 stemmen uitgebracht. Lange tijd is er een nek-aan-nek race geweest tussen de Deventerweg 73 en Sprongstraat 16.
Uiteindelijk kreeg de Deventerweg 34% van de stemmen en is met 43% van de stemmen het pand aan de Sprongstraat 16 de Publiekswinnaar geworden.
De oorkonde en bloemen zijn overhandigd aan Bibi Bodegom, uitbaatster van de hierin gevestigde wijnbar ‘NicenIk’. 

De overige stemmen waren voor Het Oude Bornhof 1%, Broederenkerkhof 5 en Zaadmarkt 83 beide 4%, Kuiperstraat 29 en Nieuwstadskerksteeg 2 beide 7%.
 

Eerdere winnaars

In 2009 werd de Paltprijs voor het eerst door het Wijnhuisfonds uitgereikt. Bekijk alle eerdere winnaars van de afgelopen verkiezingen.