Broederenkerkplein 2

De bibliotheek is al sinds de 80-er jaren gevestigd in de kerk en tot grote tevredenheid van haar bezoekers.  Na wat scepsis in het begin wordt de huidige functie alom gezien als een geslaagde herbestemming van de kerk.

De Graafschap Bibliotheken hadden een wens waarop de wethouder de voorzitter vroeg om deze droom, na het niet doorgaan van het cultuurcluster samen met het Broederklooster, op papier te zetten.  De wens betrof een nieuwe inrichting met nieuwe passende eisen rondom werkplekken, gebruik, ontmoeting, debat en cultuur; kortom een flexibel gebouw. Ze zochten er een architect bij en om met zijn woorden te spreken; “het is belangrijk te beseffen dat je als gebruiker te gast bent in een Rijksmonument”. En ook nog één met een historische bijzondere opbouw en betekenis.

Ondanks dat er aan het pand zelf nagenoeg niets is aangepast, is de invulling voor de beleving van het pand een geslaagd project. Er zijn veel losse elementen weggehaald en de imposante kerkruimte komt hierdoor meer tot zijn recht ondanks de moeilijke uitdaging om een gesloten ruimte in het pand aan te brengen.

Een nieuw bestaan voor de bibliotheek lijkt hiermee weer een positieve impuls te hebben gekregen gezien ook de eerste reacties. Meer gebruik van deze prachtige kerk, waar de schilderingen op het gewelf nu veel sterker in het oog vallen, is voor monumenten zeer gewenst.