's Gravenhof 4

Het Hof van Heeckeren is een klein stadspaleis waarvan het oudste deel uit ca. 1300 dateert en dat in de loop der eeuwen een aantal malen is uitgebreid en verbouwd tot haar huidige omvang en aanzicht.

Van groot belang in deze geschiedenis is de adellijke familie Van Heeckeren tot Nettelhorst die het in de 17e eeuw bezat. Zij hebben de grootste stempel op het complex gedrukt en hun invloed is tot op de dag van vandaag herkenbaar.

Tot enkele jaren geleden was in het complex de Stichting Studie Rechtspleging (SSR) gehuisvest die verhuisde naar Utrecht. Ongeveer met het vertrek van de SSR werd gezocht naar een mogelijkheid om de huisvesting van het Stedelijk Museum te vernieuwen en onder één dak te brengen met het Museum Henriëtte Polak. Nadat een poging om deze opgave te realiseren in het voormalige Broederenklooster aan de Rozengracht strandde, kwam het vrij gekomen Hof van Heeckeren in beeld.

Vanaf de zomer van 2015 is hard gewerkt om het na 20 jaar gebruik door de SSR wat sleets geworden onderwijsgebouw om te vormen tot een museum waarin twee collecties een plek kregen met moderne klimaattechniek en die bovendien de werkplek werd van de dienst archeologie en de medewerkers van het museum.

De transformatie heeft een klein modern museum opgeleverd met een hoogwaardige uitstraling door nieuwe architectuurelementen, afwerking en inrichting.