Nieuwstad 36

Een particuliere verbouwing waarbij beide initiatiefnemers de geschiedenis van het pand als uitgangspunt hebben genomen om dit zeer vervallen en uitgewoonde pand aan de Nieuwstad weer te laten stralen. Bij de koop was nog niet duidelijk waar ze aan zouden beginnen; pas na het verwijderen van al het hardboard en zachtboard kwam het pand steeds meer tot leven.

Op de begane grond is de winkelgeschiedenis van het pand niet uitgewist en goed zichtbaar gebleven. De winkelpui in de Nieuwstad zal ook in de toekomst samen met de prachtige gevel een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de winkelstraat.

Op de verdieping en de zolders zijn de woon- en slaapvertrekken gemaakt. De zolders waren van oudsher graanzolders. Daarbij waren de openingen in de gevel dus enkel voorzien van luiken. Nu is, vanuit de binnenzijde, een nieuwe geïsoleerde gevel met ramen in aangebracht. Het pakhuiskarakter is door alle behouden details goed herkenbaar.

Wat tijdens het proces werd aangetroffen, heeft sommige gemaakte keuzes nog doen veranderen. Alle aangetroffen materialen werden waar ze niet in situ bewaard konden blijven, zoveel mogelijk hergebruikt. Gesteld kan worden dat alle details van de geschiedenis van dit pand met maximale zorg door de eigenaren behouden en merendeels in het zicht zijn gelaten. De slechts minimaal aangepaste plattegrond en het nieuwe gebruik hebben zich hierin gevoegd naar het pand.

De (Nieuw)stad heeft er weer een prachtige gevel en pand bij.