Winnaars in voorgaande jaren

 
   

Winnaar Palts- en Publieksprijs 2017: Nieuwstad 36
De Biervoerder

Een particuliere verbouwing waarbij beide initiatiefnemers de geschiedenis van het pand als uitgangspunt hebben genomen om dit zeer vervallen en uitgewoonde pand aan de Nieuwstad weer te laten stralen.
Op de begane grond is de winkelgeschiedenis van het pand niet uitgewist en goed zichtbaar gebleven.
Op de verdieping en de zolders zijn de woon- en slaapvertrekken gemaakt. De zolders waren van oudsher graanzolders. Daarbij waren de openingen in de gevel dus enkel voorzien van luiken. Nu is, vanuit de binnenzijde, een nieuwe geïsoleerde gevel met ramen in aangebracht. Het pakhuiskarakter is door alle behouden details goed herkenbaar.
Alle aangetroffen materialen werden waar ze niet in situ bewaard konden blijven, zoveel mogelijk hergebruikt. Gesteld kan worden dat alle details van de geschiedenis van dit pand met maximale zorg door de eigenaren behouden en merendeels in het zicht zijn gelaten. De slechts minimaal aangepaste plattegrond en het nieuwe gebruik hebben zich hierin gevoegd naar het pand.

De tweede prijs ging naar Boompjeswal 8.

Winnaar Paltsprijs 2015: Turfstraat 10
Van Rossum's koffie

Deze voormalige lijstenhandel is bij de restauratie afgestemd op de aangetroffen historische afwerklagen, materialen en objecten. Tot over de kleinste details is goed nagedacht. Er is goed en slim gebruik gemaakt van de (beperkingen van de) bestaande indeling. De verlaagde plafonds zijn verwijderd, een kleine, afgeschoten kamer aan de voorzijde, met een opvallend oeil-de-boeuf, is tot een verrassend intieme gebruiksruimte omgetoverd. Het pand was altijd al markant gelegen en viel op door het pothuis aan de Korte Beukerstraat. Dat laatste is nu in de ruimte geïntegreerd.  Met liefde voor het pand en veel aandacht voor detail is op basis van de aangetroffen monumentale elementen een smaakvolle winkel met horeca-interieur gerealiseerd die uitnodigt om het vaker te bezoeken.

De tweede prijs ging naar De IJsselstroom, de derde prijs naar Bornhovestraat 43-45.

Winnaar Publieksprijs 2015: Ooijerstraat 7
Huis 't Oye

Bij de restauratie is ervoor gekozen om het pand in opzet te laten zoals het was met enkele praktische aanpassingen zoals een keuken en badkamer van deze tijd. Verder is er vooral ingezet op het verbeteren van de schil van het pand. Na het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde zijn onderdelen die aanwezig waren weer teruggebracht. Ook in de keuken is door het behoud van de oude watervoorziening het oorspronkelijke gevoel van de keuken bewaard gebleven. Het behoud van dit pand in zijn oorsprong laat zien dat oude plattegronden een prima basis zijn.

Winnaar Paltsprijs 2013: Weg naar Vierakker 3
Metaheirhuisje en de ommuring van de Joodse begraafplaats

Het ging hier om het zogenaamde Metaheirhuisje of reinigingshuisje alsmede om de ommuring van de begraafplaats die daarbij aansluit. De restauratie was op basis van deskundige adviezen vakkundig verricht, met verantwoorde keuzes met betrekking tot kleurstelling, archeologie en bouwhistorie. Het huisje was geheel vervallen, het hout verrot, de verf afgebladderd. Het is nu mede met inzet van vele vrijwilligers hersteld zoals het er bij de bouw omstreeks 1887 moet hebben uitgezien. Met heel veel zorg en oog voor detail en historische waarde is onder meer gewerkt aan het herstellen van de fundering en de vloeren, de houten schuifdeuren en de lambrisering. De muur van de begraafplaats is met respect voor het bestaande hersteld.

Groenmarkt 28 en Laarstraat 9 kregen een gedeelde tweede plaats.

Winnaar Publieksprijs 2013: Groenmarkt 28
Rijksmonument

Dit in oorsprong middeleeuwse koopmanspand is met veel zorg gerestaureerd. Het telt nu een restaurant op de begane grond en grote fraaie appartementen op de verdiepingen en in het achterhuis aan de Kolenstraat. De binnenplaats is weer opengelegd en de complexe hoofdstructuur van het pand is weer zichtbaar. Bestaande materialen zijn hergebruikt, contructieve onderdelen waar mogelijk in het zicht gelaten en de bouwvallige achtergevel is gerehabiliteerd.

Winnaar Paltsprijs 2011: Houtmarkt 73
Rijksmonument

Het plan betrof een restauratie en reconstructie. De eigenaar had met veel durf, creativiteit, liefde, eigen inzet en middelen geïnvesteerd om de belevingswaarde van de 18e eeuw in dit pand weer terug te brengen. Er was veel gedaan om de beeldkwaliteit in het straatbeeld te handhaven en een belangrijk pareltje was het herstel van de oude ‘sociëteit’ op de eerste verdieping.  Leidend is geweest dat wat door de eigenaar in het pand is aangetroffen. Veel is hersteld in plaats van vernieuwd. Zoals bv in de kapconstructie zijn balken niet vernieuwd maar met behulp van recente technische kennis en middelen doeltreffend hersteld. Ook de oude binnenplaats is in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en op een verantwoorde wijze is een lift toegevoegd. Het afwerkingsniveau is hoog, duurzaamheid zit hoog in het vaandel. Er is inventief en innovatief omgegaan met materialen en de recente technologische oplossingen zijn toegepast. Kosten noch moeite zijn gespaard.

De Heukestraat 16/18 en de Oude Wand 39 kregen een gedeelde tweede plaats.

Winnaar Publieksprijs 2011: Zaadmarkt 105
Gemeentelijk monument

Dit pand is in het verleden door brand aangetast en had behoorlijke schade opgelopen aan de kap en het interieur. Het pand dat eerder verdeeld was in twee woningen is weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat, de indeling is hersteld, het trappenhuis is gereconstrueerd en ook de gevel is weer één pand geworden.

Winnaar Paltsprijs 2009: Spittaalstraat 1E

Dit pand heeft verschillende functies gehad, zoals theekoepel, koetshuis en limonadefabriek. Van een bouwval is dit pand omgetoverd tot een tandartsenpraktijk.

In 2009 werd nog géén publieksprijs toegekend.