De Blankenborg

Adres

Zaadmarkt 99, 99a en 99b

Restauraties

De Blankenborg was voorheen onderdeel van het Bornhof. In 1979 is het pand in opdracht van NV Stadsherstel gerenoveerd tot woonhuis met drie appartementen onder begeleiding van architectenbureau G. Prins uit Amsterdam. In 2013 kwam het pand in bezit van het Wijnhuisfonds.

 

Bijzonderheden

Bij de invoering van het kadaster in 1833 was dit patriciërshuis links van de toegangspoort tot het Oude Bornhof eigendom van Charlotte van Löben Sels. De datering voert terug naar de vijftiende eeuw, maar het pand kreeg in de negentiende eeuw een lijstgevel (ca. 1850) met in de parterre getoogde vensters met sluitstenen, oorspronkelijk, gesneden deuren en in de kroonlijst trigliefen en metopen met de naam Blankenborg.

Het pand bestond oorspronkelijk uit een woonhuis met een binnenplaats en achterhuis. Tijdens de renovatie en verbouwing tot drie appartementen (nr 99, 99a en 99b) in 1978 is het achterhuis gesloopt en vervangen door een gemeenschappelijke fietsenberging voor de bewoners van het Oude Bornhof.  In de kelder kwamen drie bergingen voor de bewoners van de bovengelegen appartementen.

 

Literatuur

[1] Regionaal Archief Zutphen, Archief NV Stadsherstel Zutphen, archiefnr 256

[2] Regionaal Archief Zutphen, Archief Bouwvergunningen Zutphen, archiefnr 395

[3] Regionaal Archief Zutphen, documentatie

[4] Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Monumentenregister