Leeuwenhuisje

Adres

Rijkenhage 1, Zutphen

Restauraties

In 1957 aangekocht van de Gemeente Zutphen en gerestaureerd. Om het huisje met twee vertrekjes bewoonbaar te maken, is aan de voorzijde een kleine uitbreiding gemaakt. Tegelijk kon de verknoeide voorgevel meteen door een betere vervangen worden.

 

Bijzonderheden

Een boven de Berkel uitgebouwd huisje met een erker, geschraagd door vier houten korbelen met gesneden leeuwenfiguren. Aan deze leeuwen ontleent het huisje zijn naam.

Tot 1953 was het Rijkenhage ook aan de noordzijde bebouwd. Voor het Leeuwenhuisje stond een groot huis met een gevelsteen met het jaartal 1664. In datzelfde jaar werd aan lakenverver Peter van Sonsveld op deze plek een ‘ledige plaats’ verkocht, dat aan achterkant uitkwam op Berkel. Het is mogelijk dat op die ‘ledige plaats’ het erkerhuisje als tuinhuis is gebouwd. De genoemde gevelsteen bevindt zich nu in een van de zijgevels van het Leeuwenhuisje. Het huis bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde koepels, waarvan de stichtingsdata minstens twintig jaar verschillen. De koepel boven de open bogen dient voor de berging van een vaartuig en is het oudst. Hoe de situatie rondom het Leeuwenhuisje is veranderd, valt te zien op het schilderij ‘Gezicht op de Berkel en de Dieserbrug’ van K.A.A.J. Boom uit 1888, dat in het Stedelijk Museum hangt.

 

Literatuur

Jaarboek 1996 Wijnhuisfonds