Zaadmarkt 103

Adres

Zaadmarkt 103, Zutphen

Restauraties

Stijlvol pand rechts van de poortingang van de Oude Bornhof, dat bouwkundige deel uitmaakt van het Bornhofcomplex. In 1984 is het pand gerestaureerd onder leiding van architectenbureau G. Prins uit Amsterdam. Sinds de fusie met NV Stadsherstel in 2013 is het pand in bezit van het Wijnhuisfonds.

 

Bijzonderheden

Stijlvol pand rechts van de poortingang van de Oude Bornhof, dat sinds 1821 deel uitmaakt van het Bornhofcomplex. Het pand is in de kern zeventiende- of achttiende-eeuws, maar is rond 1886 deels herbouwd (versmald) door architect J. Uiterwijk en kreeg toen zijn huidige neorenaissancistische voorgevel. In 1889 is het pand nogmaals verbouwd en 1922 alleen aan de achterzijde.

Het pand is drie vensterassen breed en bestaat uit een kelder, begane grond en een verdieping. Het heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak met de nok haaks op de markt, afgedekt met oudhollandse pannen. De bakstenen gevel rust op een plint, bekleed met een hardstenen plaat. De hoofdingang heeft een fraai gesneden paneeldeur met sierlijke smeedijzeren hekwerkjes voor de raampjes en een bovenlicht. De hardstenen omlijsting bestaat uit gecanneleerde pilasters, die een kroonlijst dragen met een segmentvormige afgesloten fronton. De timpaan is opgevuld met een schelpmotief. De begane grond en eerste verdieping bevatten T-vensters. Die op de begane grond zijn segmentvormig afgesloten met in het boogveld neorenaissancistische decoratie en daarboven een cordonlijst.  De vensters op de verdieping hebben een ontlastingsboog en zijn gekoppeld door een cordonband, gekornist op de plek van de pilasters tussen de verdiepingsvensters. Een fraai geprofileerde kroonlijst met een decoratieve fries sluit de gevel af. In het dak  zit een neorenaissancistische dakkapel met klauwstukken.

Tijdens de renovatie van 1984 zijn in het pand drie woningen gerealiseerd: een op de begane grond (met de ingang aan de Zaadmarkt), terwijl de verdieping met kap verticaal is opgesplitst in twee woningen (met de ingang in de zijgevel aan de Oude Bornhof met nummer 2 en 4). In de kelder kwamen bergingen, die toegankelijk zijn via de nieuwbouwvleugel tussen het Bornhofcomplex en de achterkant van Zaadmarkt 103.

 

Literatuur

[1] Gemeentelijke Monumentenlijst Zutphen

[2] Regionaal Archief Zutphen, Archief Bouwvergunningen Zutphen, archiefnr 256

[3] K. Etienne (2012). Het Oude Bornhof en Omgeving: zeven eeuwen geschiedenis in Zutphen. Zutphen: eigen uitgave