Jubilerende SOM (Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren) ontving op 14 maart 2024 een bijdrage van 1 miljoen euro van de VriendenLoterij voor oprichting van StadsherstelFonds.

In 2024 bestaat SOM 50 jaar. De leden van SOM houden zich al jarenlang bezig met het restaureren en ontwikkelen van erfgoed, vooral in historische binnensteden. Het bijzondere jubileum wordt extra kracht bijgezet door de VriendenLoterij. Met een bijdrage van € 1 miljoen van de VriendenLoterij wordt er een StadsherstelFonds opgericht om leden te helpen erfgoed te blijven redden en beleefbaar te maken.

Meteen al in 2024 worden vijf te restaureren jubileumpanden met een publieksfunctie in het centrum van de belangstelling gezet en hun restauratie financieel mogelijk gemaakt. Het betreft een regentenhuis in Amsterdam welke later werd gebruikt als bank en nu een Muziekhuis wordt, de herbestemming van de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam tot Cultuurhuis en trouwlocatie, de verbouwing van de Grote Kerk te Vlaardingen tot stadsbibliotheek, de restauratie van koetshuis Sion in Rijswijk en de restauratie en openstelling van de schuilkapel in De Wildeman te Zutphen (eigendom Wijnhuisfonds). Stichting Wijnhuisfonds is de VriendenLoterij en SOM enorm dankbaar voor deze bijdrage en inzet voor beleefbaar erfgoed in Zutphen!

Meer is te lezen op de website van SOM, via: https://www.som-monumenten.nl/2024/03/15/bijdrage-vriendenloterij-voor-som-persbericht/