Die Rosendaele

Adres

Lange Hofstraat 9-11

Restauraties

Aankoop door het Wijnhuisfonds in 1976. Tijdens de restauratie in 1979-1981 is de onderpui teruggebracht in de gedaante, zoals te zien op een foto van rond 1900.

 

Bijzonderheden

Groot pand met een donkerkleurige, bakstenen gevel, die de Lange Hofstraat haar cachet geeft. Het pand heeft een kelderverdieping en drie in hoogte afnemende verdiepingen, vijf consoles onder de daklijst, een erker en ingangspartij met stoep. In de achtergevel bevindt zich een hijsinstallatie met windas.

Voor 1725 bestond dit pand uit twee huizen: links een groter huis dat in de vijftiende eeuw De Rosendael heette; rechts een kleiner huis, waarin in de achttiende eeuw de prachtige Lodewijk XV-trap is aangebracht.
De onderpui is begin twintigste eeuw verknoeid door een lelijke, grove winkelpui met portiek en grote glasruiten. De vorige toestand met de erker was bekend van een foto van rond 1900 in het gemeentearchief. Van dergelijke erkers zijn er meer te vinden in Zutphen, zoals Lange Hofstraat 1, Zaadmarkt 86, Oude Wand 25 en het Gruythuys, Ravenstraatje 3. In het pand zat lange tijd een boekhandel en antiquariaat. Daarna is het pand bij de bloembinderij op nummer 13 getrokken.

 

Literatuur

[1] Jaarverslag 1980 Wijnhuisfonds, p. 29-33
[2] Jaarverslag 1979 Wijnhuisfonds, p. 25