Halterstraat 20

Adres

Halterstraat 20, Zutphen

Restauraties

Gerestaureerd in 1967 na aankoop door het Wijnhuisfonds en daarna omstreeks 1993 bij de verkoop en herinrichting tot woonhuis.

 

Bijzonderheden

Dit huis kan niet los gezien worden van het buurhuis Halterstraat 22, het Hof van Flodorf. Oorspronkelijk waren het drie afzonderlijke panden, die later als één dwarshuis van slechts één bouwlaag, tegen het twee-verdiepingen-hoge buurhuis zijn aangebouwd. De dakmoet van deze lage kap is teruggevonden op de zolder van nummer 20. in de westgevel van nummer 22.
Ophoging tot de huidige hoogte vond plaats in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Van ongeveer 1630 tot 1739 waren beide huizen steeds in handen van één familie. In deze periode zijn inwendige doorbraken gemaakt.
In 1726 wordt het zeer rijke echtpaar Valck-ten Broeck eigenaar. Het paar laat beide huizen ombouwen tot één fraai stadshuis. De hoofdingang wordt voorzien van de prachtige, zandstenen Lodewijk XIV-risaliet met een dubbele bordesstoep en ijzeren balustrade. In 1729 verkoopt het echtpaar het geheel weer. Rond 1734 wordt het huis weer gesplitst en krijgt nummer 22 zijn eigen, sobere ingang.

In 1893 koopt de Joodse gemeente het pand, zodat er weer een gemeenschappelijke eigenaar met nummer 22 is. Na aankoop door het Wijnhuisfonds in 1967 is het pand depot voor de Gelderse musea. Momenteel is het een woonhuis in particulier bezit.

 

Literatuur

[1] M.A. Prins-Schimmel & R. Stenvert (1997). Hof van Flodorf te Zutphen: Een middeleeuws stadshuis ingrijpend verfraaid. Zutphen: Stichting Wijnhuisfonds
[2] F.W.J. Scholten. De Hof van Flodorf, een kleine historie. Jaarverslag 1999 Wijnhuisfonds, p. 38-44