Beitelhuisje

Adres

Oudewand 1, Zutphen

Restauraties

Aangekocht door het Wijnhuisfonds in 1980 met name vanwege de beeldbepalende ligging. Het pand bestaat uit weinig meer dan twee boven elkaar gelegen ruimtes.

 

Bijzonderheden

Een zogenaamd beitelhuis: een huis op een driehoekig terrein aan de top, waar twee straten in een scherpe hoek samenkomen. Het bekendste voorbeeld van een beitelhuisje bevindt zich in Zutphen aan het Oude Wand 45. Een ander voorbeeld staat op de hoek van de Turfstraat en de Beukerstraat.
Het huis is voor het eerst vermeld in een akte van 1559, volgens welke het huis aan het eind van de Turfstraat ligt, voor de stenen brug. Dit was een brug over de Berkel, waar nu de voetgangersstoplichten zijn. In 1569 wordt het huis ‘dat enndelste beytellhuyssken’ (enndelste = uiterste) genoemd. In 1880 is het oude huis gesloopt en vervangen door het huidige in Beaux-artsstijl met in de bovenhoeken afgeronde vensterkozijnen. Tussen begane grond en eerste verdieping is een horizontale band met blinde vakken, evenals onder de daklijst. De ornamenten boven de ramen en de consoles onder de daklijst zijn waarschijnlijk prefab.